مدیرکل دامپزشکی استان همدان، با تاکید بر توسعه پایدار بازارهای جهانی و افزایش صادرات که از اولویتهای این سازمان است، اعلام کرد: خوشبختانه امسال با برنامهریزیهای دقیق و ایجاد زیرساختهای مناسب در استان، توانستهایم بستر مناسبی برای صادرات بدون واسطه محصولات کارخانهها و واحدهای تولیدی فراهم کنیم و عملکرد قابل قبولی داشته باشیم.
امیرحسین نقیپور ضمن اشاره به عملکرد دو ماهه ابتدایی سال جاری در حوزه صادرات گفت: بیش از 900 تن فرآورده خام دامی به کشورهای روسیه، عراق، ویتنام، پاکستان، ایتالیا و قرقیزستان صادر شده است.
وی با اشاره به افزایش دو برابری آمار صادرات نسبت به سال گذشته افزود: در سال گذشته میزان صادرات حدود چهار هزار تن بود که این رقم امسال دو برابر شده است.
نقیپور همچنین درباره اقدامات نظارتی و بهداشتی گفت: 35 گروه ثابت و سیار در استان فعال هستند که بر سلامت دامها نظارت میکنند. این اقدامات با هدف حفظ سلامتی دامها و پیشگیری از بیماریهای مشترک بین دام و انسان در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان در ادامه توضیح داد: این 35 گروه شامل 14 گروه ثابت و 21 گروه سیار هستند که متشکل از 21 دکتر دامپزشک، 44 نیروی بهداشتی و 13 ناظر شرعی میباشند.
امیرحسین نقیپور درباره تسهیلات ذبح دام اظهار کرد: افرادی که دام زنده در منزل دارند و امکان ذبح بهداشتی ندارند، میتوانند به صورت رایگان و تحت نظارت دقیق ناظران بهداشتی، دام خود را در کشتارگاهها ذبح کنند.
وی درباره نگهداری گوشت پس از ذبح توضیح داد: گوشتهای ذبح شده در کشتارگاهها برای کاهش اسیدیته و از بین بردن ویروسها، در دمای صفر تا چهار درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت نگهداری میشوند تا سپس برچسبگذاری شده و به مراکز توزیع ارسال شوند.
نقیپور با تاکید بر اینکه تمام کشتارها در استان در کشتارگاههای صنعتی انجام میشود، افزود: خوشبختانه طی 10 سال گذشته هیچ مورد خاصی از نظر بهداشت عمومی گزارش نشده است. از شهروندان تقاضا داریم دام خود را از مراکز مجاز خریداری کنند، چرا که این امر نقش مهمی در پیشگیری از شیوع بیماریهای قابل انتقال از دام به انسان دارد.
*کاهش آمار بیماری تب مالت در استان همدان
این مقام مسئول درباره وضعیت سلامت عمومی به ویژه در مناطق روستایی گفت: آمار بیماران مبتلا به تب مالت در سال 1402، هزار و 327 نفر و در سال 1403، هزار و 81 نفر ثبت شده که خوشبختانه روند کاهشی داشته است.
*واکسیناسیون رایگان و نظارت بر سلامت دامها
مدیرکل دامپزشکی همدان درباره واکسیناسیون دامها اظهار کرد: واکسنزنی به صورت رایگان و توسط نیروهای دامپزشکی انجام میشود و همکاران ما به طور منظم در روستاها حضور یافته و واکسیناسیون را انجام میدهند. این فرآیند تنها شامل یک نوبت نیست و پس از نوبت اصلی، دو مرحله لکهگیری نیز انجام میشود.
وی افزود: همدان از استانهای پیشرو در زمینه نظارت بهداشتی است و در میدان دام همدان سونوگرافی دامها پیش از کشتار انجام میشود. در صورتی که دام ماده آبستن باشد، اجازه کشتار داده نمیشود مگر اینکه گواهی سلامت سونوگرافی ارائه شود.
*راهاندازی سامانه الکترونیکی بازرسی فرآوردههای دامی
نقیپور درباره فناوریهای نوین گفت: برای اولین بار در استان، سامانه الکترونیکی بازرسی فرآوردههای دامی راهاندازی شده است که تمامی صورتجلسات و گزارشهای بازرسی به صورت دیجیتال ثبت و ذخیره میشوند. هدف از این سامانه افزایش شفافیت و دقت در آمارگیری است.
*نظارت بر حوزه طیور و جوجهریزی
وی با اشاره به حوزه طیور اظهار کرد: در سال جاری بیش از 7 میلیون و 330 هزار قطعه جوجهریزی در استان انجام شده که تمامی مراحل تحت نظارت دامپزشکی است و تاکنون هیچ مورد بیماری پرخطر از جمله آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان گزارش نشده است.
*واکسیناسیون پیشگیرانه دامهای عشایری
مدیرکل دامپزشکی همدان در پایان گفت: یکی از اقدامات مهم سازمان انجام واکسیناسیون پیشگیرانه دامهای عشایری پیش از ورود به استان است. با توجه به جابهجایی فصلی عشایر از استانهای جنوبی مانند خوزستان و لرستان به مناطق ییلاقی همدان، سه گروه در دیماه سال گذشته به این استانها اعزام شدند تا پیش از کوچ، دامها واکسینه شوند و بدین ترتیب از ورود بیماری به داخل استان جلوگیری شود.