۳۱ (فروردین) ۱۴۰۳ ◀ ◀ Friday 2024 (Apr) 19

هفته‌نامه شماره ۵۷ | ۲۲اسفند ۱۴۰۲

گسل زلزله‌خیزی که در نهاوند وجود دارد، این شهرستان را به زلزله‌خیزترین منطقه استان همدان تبدیل کرده و بیش از 65 درصد زلزله‌های استان در نهاوند و حوالی این شهر رخ می‌دهد.

گسل نهاوند از گسل‌های فعال زاگرس به طول 80 کیلومتر است، این گسل تکه‌ای از گسل اصلی و هم‌راستا با گسل دروود و در راستای جنوب خاوری شمال باختری است که وجود این گسل این شهرستان را آسیب‌پذیر ساخته است.

آنچه وجود این گسل را وحشتناک و فاجعه‌بار می‌کند، وجود 300 هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد در سطح شهر نهاوند است که عمده این بافت‌های فرسوده در مناطق کم‌برخوردار قرار دارد و ساکنان این مناطق به علت توانایی مالی کمی که دارند، نمی‌توانند ملک‌های خود را بازسازی کنند و تاکنون مسئولان برای این مهم آنطور که باید اقدامی انجام نداده‌اند.

تنها اقدامی که در این زمینه انجام شد این بود که شهر نهاوند در سال 97 به همراه شهرهای سیرجان و دامغان به عنوان پایلوت اجرای بازآفرینی شهری انتخاب شدند و قرار بود بازآفرینی در این شهرها به صورت رویکرد تاریخی انجام گیرد اما در عمل هیچ اقدامی در شهر نهاوند انجام نشد و این طرح هیچ نتیجه‌ای برای نهاوند دربر نداشت.

 وجود 300 هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد در نهاوند

شهردار نهاوند گفت: در شهر نهاوند 300 هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد وجود دارد که عمدتاً در مناطق کم‌برخوردار قرار دارند.

مجید یوسفی‌نوید اظهار کرد: شهرستان نهاوند روی گسل قرار گرفته است و سالانه ده‌ها زلزله بیش از 3 ریشتری در نهاوند رخ می‌دهد که همین امر اهمیت و ضرورت نوسازی بافت فرسوده شهر نهاوند را نشان می‌دهد.

وی تصریح کرد: شهر نهاوند حدود 300 هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد دارد که بافت‌های فرسوده عمدتاً در مناطق کم‌برخوردار شهر قرار گرفته است و ساکنان این مناطق به خاطر توان اقتصادی پایینی که دارند، قادر نیستند ملک خود را نوسازی کنند.

یوسفی‌نوید افزود: با تسهیلات ویژه‌ای که شرکت بازآفرینی در این حوزه‌ها پیش‌بینی می‌کند، در تلاش هستیم با توجه به اختیاراتی که در ستادهای بازآفرینی شهرستان‌ها داریم در این بخش گام برداریم و به مردم کمک کنیم.

وی ادامه داد: برای کمک به مردم برای نوسازی املاکشان در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهر تخفیفات 50 درصدی درنظر گرفته‌ایم که متأسفانه بروکراسی اداری در این حوزه جلوی پیشرفت کار را گرفته است.

شهردار نهاوند با بیان اینکه‌ شکل اجرای مقررات ملی با رفتار گروه‌های ساخت برای احیاء و نوسازی بافت‌های فرسوده می‌تواند بسیار کمک کنده باشد، اضافه کرد: در این بخش راه‌اندازی دفاتر تسهیل‌گری می‌تواند راهگشا باشد چراکه شهروندان می‌توانند در همه ساعات روز حتی غیر از ساعات اداری با این دفاتر در ارتباط باشند و بروکراسی‌های اداری نیز از پیش روی شهروندان برداشته می‌شود.

وی یادآور شد: در بازدیدی که به تازگی از شهر شیراز داشتیم، دفاتر تسهیل‌گری در سطح این شهر وجود داشت که خارج از بروکراسی‌های اداری به مردم خدمات ارائه می‌دادند و الگوی ساخت نیز در اختیار مردم قرار می‌گرفت که ما نیز در نظر داریم این روش را در شهر نهاوند پیاده کنیم.

یوسفی‌نوید خاطرنشان کرد: هدف ما کیفیت ساخت است که محلات کم‌برخوردار بافت فرسوده‌ شهر سریع تر بازسازی شوند.

 چالش هم‌پوشانی بافت تاریخی با بافت فرسوده در شهر نهاوند

وی در ادامه به معضلات بافت فرسوده نهاوند اشاره کرد و گفت: هم‌پوشانی بافت تاریخی با بافت فرسوده در شهر نهاوند باعث ایجاد تضاد و چالش شده چراکه از یک طرف می‌خواهیم بافت تاریخی شهر را حفظ کرده و از سوی دیگر می‌خواهیم بافت فرسوده شهر را احیاء کنیم که این باعث ایجاد تضاد شده است.

شهردار نهاوند یادآور شد: برنامه‌ای که برای‌ احیاء و نوسازی بافت فرسوده داریم، باید پاسخگوی مناسبی برای بافت تاریخی شهر باشد و باید برای بافت تاریخی حریم بگذاریم.

وی خاطرنشان کرد: شهر نهاوند پتانسیل‌های تاریخی ‌فوق‌العاده‌ای دارد و قلعه‌ تاریخی شهر باید احیاء شود چراکه احیای این قلعه می‌تواند مانند قلعه فلک‌الافلاک لرستان در جذب گردشگر بسیار تأثیرگذار باشد.

یوسفی‌نوید تأکید کرد: همچنین در نظر داریم برای رونق گردشگری شهر نهاوند مجموعه خانه‌های تاریخی شهر را با همکاری اداره میراث فرهنگی به چای‌خانه‌های سنتی تبدیل کنیم.

وی به اسکان اضطرای در مواقع وقوع زلزله در شهر نهاوند نیز اشاره کرد و گفت: برای این منظور یک سایت در مقابل استادیوم علیمرادیان درنظر گرفته شده چراکه با توجه به قرار گرفتن شهر نهاوند بر روی گسل هر لحظه ممکن است زلزله‌ای اتفاق بیفتد که باید سایت پدافند و پیشگیری را راه‌اندازی کنیم و این سایت باید به همه نقاط شهر دسترسی و امکانات زیرساختی داشته باشد.


ارسال ديدگاه

نام:
پست الکترونیکی:
کد امنیتی:
ديدگاه: