کد خبر : 367
تاریخ : 1400/9/28
گروه خبری : ورزشی

وزیر نیرو مطرح کرد؛

همدان الگویی مناسب در تصفیه فاضلاب و بازچرخانی آب

بهره‌برداری از فاز نخست سد تالوار تا بهار 1401

سپهرپیام، گروه خبر - شکیبا کولیوند: وزیر نیرو با بیان اینکه در موضوع تصفیه‌خانه فاضلاب و اجرای طرح‌های بازچرخانی همدان باید الگویی برای سایر شهرها شود، اظهار کرد: حتی می‌توان از گاز متان خروجی تصفیه‌خانه با استفاده از توربین، برق تولید کرد.

علی‌اکبر محرابیان در جلسه شورای هماهنگی مدیران صنعت آب و برق استان همدان که روز گذشته با حضور مدیرعامل آبفای کشور و فرمانده قرارگاه خاتم در استانداری همدان برگزار شد، با بیان اینکه 27 روز از سال آبی پیش گذشته است و خشک‌ترین سال در 52 سال گذشته بوده، عنوان کرد: امکان ذخیره‌سازی 50 میلیارد متر مکعب آب را در سدهای کشور داریم، اما درحال حاضر فقط 18 میلیارد متر مکعب آب در سدهای کشور ذخیره شده است،

وزیر نیرو اظهار کرد: در این شرایط بایستی در کنار تأمین آب، به موضوع مصرف آب نیز توجه شود؛ چراکه 90 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود.

وی به همکاری قرارگاه خاتم نیز در پیشروی دو فاز انتقال آب سد تالوار به همدان اشاره کرد. این مقام مسئول از بهره‌برداری فاز نخست سد تالوار تا بهار 1401 خبر داد و گفت: فاز یک نهایتاً باید در بهار 1401 به بهره‌برداری برسد، ضمن اینکه هیچ‌گونه محدودیت منابع مالی به‌منظور انتقال آب شرب در سراسر کشور وجود ندارد.

  می‌توان از گاز متان خروجی تصفیه‌خانه با استفاده از توربین، برق تولید کرد

محرابیان با بیان اینکه شاخص برخورداری استان همدان از آب شرب و فاضلاب بیشتر از میانگین کشوری است، اظهار کرد: در موضوع تصفیه‌خانه فاضلاب و اجرای طرح‌های بازچرخانی، همدان باید الگویی برای سایر شهرها شود و حتی می‌توان از گاز متان خروجی تصفیه‌خانه با استفاده از توربین، برق تولید کرد.

وزیر نیرو در این راستا مطرح کرد: تولید و مصرف برق در استان همدان، تراز است؛ به‌نوعی که می‌توان با توجه به وجود این ظرفیت‌ها گفت که همدان باید در حوزه انرژی تجدیدپذیر، پیشرو شود.

  انتقال آب از تالوار نیازمند اعتبار است

در ادامه این جلسه مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به اینکه از پنج ماه پیش با توجه به نامناسب بودن بارش‌ها کاهش برداشت از سد اکباتان همدان در دستور کار قرار گرفت، اظهار کرد: بر همین اساس میزان برداشت آب از سد از یک‌هزار و 200 لیتر بر ثانیه به 700 لیتر در ثانیه کاهش یافت.

حمیدرضا جانباز در ادامه به استفاده از چاه‌های جایگزین در تأمین آب اشاره کرد و افزود: طرح انتقال آب از سد تالوار به همدان آغاز شده است و هم‌اکنون نیازمند تخصیص یک‌هزار و 300 تا یک‌هزار و 500 میلیارد تومان اعتبار است.

وی درخصوص پیشروی این طرح نیز تشریح کرد: تنها بخشی از عملیات لوله‌گذاری تصفیه‌خانه باقی مانده که با تلاش شبانه‌روزی می‌توان پیش از آغاز فصل گرما 600 لیتر بر ثانیه آب را به همدان منتقل کرد؛ اما در این مسیر برای عبور از بحران به‌راستی نیازمند همراهی و مشارکت مردم در رعایت الگوی مصرف هستیم.

 صرفه‌جویی آب در بخش کشاورزی صورت گیرد

در ادامه این جلسه نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه متأسفانه شاهدیم که کشاورزی ما به‌صورت سنتی انجام می‌شود، اظهار کرد: مشکلات کم‌آبی تنها مختص شهر همدان نیست و ما در شهرستان‌هایی چون فامنین با این مشکلات روبه‌رو هستیم که نیازمند توجه مدیران مربوطه است؛ بدین‌سان بایستی در بخش کشاورزی صرفه‌جویی صورت گیرد.

حجت‌الاسلام احمدحسین فلاحی با اشاره به این موضوع، خاطرنشان کرد: امیدواریم شاهد انتقال آب از سد تالوار به همدان باشیم تا با این روند بخشی از مشکلات آبی همدان حل شود.

در ادامه نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی نیز به تنش‌های آبی در شهرستان کبودراهنگ اشاره کرد و گفت: تأمین آب پایدار موضوعی است که بایستی مد نظر وزارت نیرو باشد و کوتاهی‌هایی در این زمینه در دولت قبل صورت گرفته است.

فتح‌الله توسلی به موضوع انتقال پساب همدان نیز اشاره کرد و گفت: بحث فاضلاب شهرستان‌ها اولویت اساسی است و در این راستا پیگیری‌ها را از وزارت نیرو درپیش گرفته‌ایم.

  بازچرخانی پساب همدان و ورود آن‌ها به نیروگاه شهیدمفتح و پتروشیمی هگمتانه

در ادامه استاندار همدان با بیان اینکه یکی از وزارتخانه‌هایی که اقدامات ارزشمندی در استان همدان داشته است وزارت نیرو بوده، به پروژه‌های سدسازی در همدان اشاره کرد و گفت: درحال حاضر با توجه به سدهایی که در استان ساخته شده، مشکلی نداریم و حتی در سیل سال 98 به‌واسطه این سدها جمع‌آوری آب به نحو مناسبی به انجام رسید.

سیدسعید شاهرخی با بیان اینکه موضوع فاضلاب که روزی برای همدان تهدیدی جدی بود هم‌اکنون با پروژه بازچرخانی پساب در نیروگاه شهیدمفتح و پتروشیمی هگمتانه مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفت: در استان همدان در صنعت برق نیز اقدامات مناسبی به انجام رسیده که ازجمله آن‌ها می‌توان به 9 پروژه مهم در دست اجرا با بیش از یک‌هزار و 500 میلیارد تومان اعتبار در استان اشاره کرد.

 شناسایی چاه‌های کشاورزی نزدیک خطوط انتقال آب شرب در دستور کار

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان نیز در ادامه این جلسه با اشاره به وضعیت بارش‌ها در استان همدان، مطرح کرد: بارش‌ها دو سال است که زیر حد نرمال قرار دارد.

منصور ستوده با بیان اینکه با کاهش 41 درصدی بارش‌ها روبه‌رو هستیم، عنوان کرد: پیش بینی‌های هواشناسی نشان داده که بارندگی‌ها در نیمه دوم سال نامناسب است.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا طرح آب‌رسانی به ملایر از سد کلان، تصفیه‌خانه آب شرب ملایر، تصفیه‌خانه آب شرب تویسرکان، طرح انتقال آب از رودخانه‌های همدان مانند خاکو و دره‌مرادبیگ و غیره در پیش گرفته شده است.

ستوده ادامه داد: در طرح‌های کوتاه‌مدت نیز اقداماتی چون شناسایی چاه‌های کشاورزی نزدیک خطوط انتقال آب شرب، کارشناسی و صدور مجوز حفر چاه‌های جدید در مناطق دارای پتانسیل و غیره در پیش گرفته شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با بیان اینکه هدایت آب رودخانه ابرو و ارزانفود به دریاچه سد اکباتان درپیش گرفته شده است، اظهار کرد: آب‌رسانی از رودخانه عباس‌آباد به تصفیه‌خانه عباس‌آباد، از دیگر اقدامات در راستای تأمین آب همدان است.

وی با اشاره به وضعیت سدهای استان همدان، از پیشرفت 45 درصدی سد خرمرود و پیشرفت 97 درصدی سامانه انتقال آب شرب شهر ملایر خبر داد و گفت: طرح اضطراری آب‌رسانی به همدان به سبب طولانی بودن روند آب‌رسانی به تالوار درپیش گرفته شد و برای آن نزدیک به 700 میلیارد تومان هزینه شده است.

ستوده مطرح کرد: پیشروی طرح انتقال آب از سدهای تالوار و قوچم به همدان با چالش‌هایی روبه‌رو بوده است.

وی در تشریح این موضوع به لزوم تعیین تکلیف قرارداد قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا، تسریع در ابلاغ میزان تخصیص از سد قوچم جهت شروع مطالعات فاز اول و دوم و عدم تأمین اعتبار کافی از طرف سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و لزوم توجه به این موارد اشاره کرد.

 نیاز آبی همدان به سد تالوار و قوچم به‌صورت جدی احساس می‌شود

مدیرعامل شرکت آبفا همدان نیز در ادامه این جلسه بیان کرد: با توجه به وضعیتی که در کشور به سبب کمبود بارش‌ها حادث شده، همدان جزء هشت استانی بوده که با تنش‌های آبی روبه‌رو است.

هادی حسینی‌بیدار با بیان اینکه از جمعیت یک میلیون و 738 هزار و 234 نفری استان همدان 64 درصد آن را جمعیت شهری تشکیل می‌دهد، خاطرنشان کرد: صددرصد جمعیت شهری همدان زیر پوشش خدمات آب‌رسانی و 83.5 درصد از روستاهای استان همدان نیز زیر پوشش این خدمات هستند.

وی با اشاره به اینکه 75 درصد جمعیت استان همدان زیر پوشش خدمات فاضلاب است، به وضعیت مجتمع‌های آب‌رسانی در استان همدان اشاره کرد و گفت: 63 مجتمع آب‌رسانی در استان همدان وجود دارد و در این راستا 522 روستا زیر پوشش این مجتمع‌های آب‌رسانی است.

حسینی‌بیدار با بیان اینکه اعتبارات درنظر گرفته‌شده برای آب و فاضلاب استان همدان به‌ترتیب برابر 658 میلیارد تومان با تخصیص 153 میلیارد تومانی و اعتبار 97 میلیارد تومانی با تخصیص 50 میلیارد تومانی بوده است، به تشریح اقداماتی در حوزه مدیریت تأمین آب در استان همدان پرداخت.

وی با بیان اینکه در حوزه مدیریت تأمین، حفاری و تجهیز 25 حلقه چاه، افزایش 100 لیتر بر ثانیه ظرفیت تصفیه‌خانه آب اکباتان، احیا و لایروبی 48 رشته چشمه و قنات، اجرای 61 کیلومتر خطوط انتقال آب و غیره درپیش گرفته شده است، ادامه داد: از سویی در راستای مدیریت توزیع نیز 15 هزار متر مکعب مخزن ذخیره درحال اجرا و یا تکمیل است، همچنین اصلاح و توسعه 69 کیلومتر شبکه توزیع آب، نصب 45 دستگاه سیستم‌های هوشمند مانیتورینگ و کنترل فشار و اقداماتی در راستای حفاظت فیزیکی و پدافند غیر عامل درپیش گرفته شد.

مدیرعامل شرکت آبفا همدان ادامه داد: با توجه به کاهش 45 درصدی نزولات جوی و با افزایش بی‌سابقه دما در سال جاری، چهار شهر اسدآباد، فامنین، بهار و همدان و 160 روستای استان از این بحران متأثر شدند و این اقدامات انجام‌شده موجب شد تا شاهد تأمین و توزیع آب در شهرستان‌های اسدآباد، فامنین و بهار باشیم.

حسینی‌بیدار با اشاره به کنترل میزان برداشت و ذخیره آب روزانه و پایش مصرف‌کننده‌های عمده از خردادماه 1400، مطرح کرد: کنترل فشار و حجم توزیع آب در شبکه نیز از مردادماه 1400 درپیش گرفته شد.

وی در ادامه صحبت‌های خود به اصلاح و بازسازی‌های صورت‌گرفته در شبکه توزیع آب و انشعابات فرسوده، شناسایی و جمع‌آوری انشعابات غیر مجاز، توزیع عادلانه آب، پایش لحظه‌ای آب و غیره اشاره کرد و گفت: در راستای تنش‌های آبی وضعیت در روستاها و شهرهای استان همدان مدیریت شد که در این راستا در شهرهای همدان مشکل آبی نداریم.

حسینی‌بیدار تصریح کرد: تعداد 70 روستای همدان با کمبود آب روبه‌رو بود که هم‌اکنون با تانکر آب‌رسانی می‌شوند.

مدیرعامل شرکت آبفا همدان در بخش پایانی سخنان خود مطرح کرد: نیاز آبی همدان به سد تالوار و قوچم به‌صورت جدی احساس می‌شود.

 در حوزه بازچرخانی آب برای تولید برق نیز نخستین استان هستیم

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان همدان نیز در ادامه با اشاره به اینکه در چندسال اخیر سعی شد تا مصرف برق در حوزه صنعت و کشاورزی را کنترل کنیم و با این روند جهش تولید در استان همدان را رقم بزنیم، گفت: در حوزه صنعت برق ضریب نفوذ صددرصدی در شهرهای استان و پوشش بیش از 99 درصدی در روستاها را داریم.

شیرزاد جمشیدی گفت: همدان نخستین استانی است که در حوزه توسعه فروسیلیس و ورود به این حوزه فعالیت دارد، از سویی در حوزه بازچرخانی آب برای تولید برق نیز نخستین استان هستیم.

  لینک
http://sepehrepayam.ir/sl/367