کد خبر : 247
تاریخ : 1399/12/20
گروه خبری : سیاسی

روسفیدی همدان در اجرای طرح زارعت چوب

اعطای تسهیلات 12 درصدی به زارعان چوب با تنفس چهارساله

 گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: مدیر طرح توسعه زراعت چوب سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با تأکید بر اینکه منطبق با مطالعات انجام‌شده در سطح این استان و با توجه به شناسایی عرصه‌های مستعد اجرای طرح توسعه زراعت چوب از طریق کشت گونه‌های سریع‌الرشد درمجموع برای سال جاری 700 هکتار شناسایی شد، گفت: خوشبختانه از این میزان تاکنون در 550 هکتار از اراضی استان همدان اجرای طرح زراعت چوب نهایی شده است.

براساس مصوبه دولت، برداشت چوب از جنگل‌های شمال ممنوع است؛ از طرفی تأمین مواد سلولزی مورد نیاز صنایع چوب و کاغذ کشور نیز یک ضرورت اساسی محسوب می‌شود. حال‌ آنکه نقش این صنایع در ایجاد اشتغال، کاهش واردات و مشارکت در تولید را نمی‌توان نادیده گرفت.

بر این اساس بعد از ممنوعیت بهره‌برداری از جنگل‌های شمال (که یک تصمیم منطقی و مبتنی بر رویکرد حفاظت از عرصه‌های طبیعی کشور است)، از سه طریق می‌توان چوب مورد نیاز صنایع را تأمین کرد که استفاده از ضایعات محصولات کشاورزی، واردات چوب و از همه مهم‌تر زراعت چوب، ازجمله این روش‌ها است که دراین‌بین پرداختن به زراعت چوب یکی از راهبرد‌های اساسی است که طی سنوات اخیر از اهمیت بالایی برخودار بوده، زیرا اکنون کشور با کمبود سالانه 700 هزار متر مکعب چوب روبه‌رو است که ناچار این مقدار چوب از خارج کشور و عمدتاً از روسیه و گرجستان وارد می‌شود و اگر از مسائل پیدا و پنهان واردات چوب بگذریم، درحال حاضر صنایع وابسته به چوب با ظرفیت پایین‌تری نسبت به ظرفیت اسمی خود درحال تولید هستند؛ حتی برخی واحدهای تولیدی در استان و شهرستان‌هایی که صنایع آن‌ها وابسته به تأمین چوب است، در آستانه تعطیلی قرار گرفته‌اند.

دراین‌بین با عزم جدی مدیریت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور و با همکاری مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، تدوین طرح ملی زراعت چوب پیگیری شد؛ در این طرح زراعت چوب با محوریت کاشت رقم‌های مختلف سریع‌الرشد مطرح و مصوب شد؛ بنابراین با توجه به قرار گرفتن در هفته منابع طبیعی بر آن شدیم تا درخصوص وضعیت اجرای این طرح در استان همدان از آنجایی که چهار شهرستان استان همدان در بحث صنایع چوبی از آوازه ملی و جهانی برخوردار هستند، اطلاعاتی را کسب کنیم که گفت‌وگویی را با کامران پورمقدم، مدیر طرح توسعه زراعت چوب سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور ترتیب دادیم که در ادامه می‌خوانید:

مدیر طرح توسعه زراعت چوب سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به چگونگی اجرای طرح زراعت چوب در سطح کشور، گفت: طرح مذکور یکی از برنامه‌های محوری این سازمان است که طبق برنامه ششم توسعه، 75 هزار هکتار کاشت نهال در اراضی و عرصه‌ها برای اجرای طرح توسعه زراعت چوب پیش‌بینی شده؛ بر این اساس برای سال 99 در 30 هزار هکتار از اراضی عملیات کاشت انجام خواهد شد.

کامران پورمقدم با تأکید بر آنکه اجرای این طرح طی سال جاری با یک جهش قابل توجهی مواجه بوده است، عنوان کرد: اجرای این طرح با توجه به قانون ممنوعیت بهره‌برداری چوبی و اجرای طرح تنفس جنگل‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی با تأکید بر اینکه اراضی ملی، مستثنیات و نیز اراضی زراعی شخصی بستر اجرای این طرح در استان‌ها خواهند بود، ابراز کرد: براساس این طرح ابزارهای تشویقی برای زارعین و متقاضیان درنظر گرفتیم که یکی از این ابزارها توزیع نهال رایگان از گونه اصلاح نژاد شده توسط مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع است.

پورمقدم از پرداخت تسهیلات بانکی با سود 12 درصد و تنفس چهارساله برای متقاضیان اجرای طرح‌ها خبر داد و گفت: یکی دیگر از ابزارهای تشویقی سازمان جنگل‌ها است که زارعین و متقاضیان می‌توانند از هردو ابزار نهال رایگان و تسهیلات بانکی هم استفاده کنند.

مدیر طرح توسعه زراعت چوب سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در رابطه با امضای تفاهم‌نامه با صنایع چوب و سلولزی عنوان کرد: جلسات بسیاری را در قالب زراعت چوب در عرصه‌های ملی و نیز تولید نهال‌های سریع‌الرشد با صنایع چوب و سلولزی که مصرف‌کننده و متقاضیان مواد اولیه چوبی هستند، داشته‌ایم و تفاهم‌نامه‌هایی را با این صنایع امضا کرده‌ایم که مهم‌ترین آن تفاهم‌نامه با صاحبان صنایع چوب بوده است.

پورمقدم افزود: طبق این تفاهم‌نامه صنایع چوب می‌توانند با زارعین که مشکل فروش چوب‌های خود را دارند، قرارداد بسته و با پیش‌خرید درختان کاشته‌شده، به‌نوعی کشاورزی قراردادی را تحقق بخشند.

وی ابراز کرد: برنامه زراعت چوب با سطوح مختلف و گونه‌های سازگار با اقلیم در استان‌ها اجرا می‌شود؛ به‌عنوان مثال در اقلیم سردسیر و معتدل کاشت صنوبر و در اقلیم گرمسیر اکالیپتوس را در دستور کار قرار داده‌ایم.

مدیر طرح توسعه زراعت چوب سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به استفاده از آب‌های غیر متعارف در زراعت چوب، خاطرنشان کرد: زراعت چوب نیاز به منابع آبی دارد و ما نمی‌خواهیم به منابع آبی کشور فشار وارد شود، بنابراین از آب‌های غیر متعارف نظیر پساب‌های صنعتی و پساب‌های شهری استفاده می‌شود.

پورمقدم با بیان اینکه در 29 استان کشور زراعت چوب انجام می‌شود، اذعان کرد: در استان همدان نیز با توجه به نیاز شهرستان‌های آن، چوب یکی از مهم‌ترین اولویت‌های ما بود.

وی افزود: بر این اساس منطبق با مطالعات انجام‌شده در سطح این استان و با توجه به شناسایی عرصه‌های مستعد اجرای این طرح از طریق کشت گونه‌های سریع‌الرشد، درمجموع برای سال جاری 700 هکتار شناسایی شد.

مدیر طرح توسعه زراعت چوب سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با تأکید بر اینکه خوشبختانه از 700 هکتار تاکنون اجرای این طرح در 550 هکتار از اراضی استان همدان نهایی شده است، خاطر نشان کرد: میزان تسهیلات بانکی به‌ازای هر هکتار بین هشت تا 10 میلیون تومان است.

پورمقدم با اشاره به اینکه در راستای توسعه زارعت چوب در ملایر یکی از نهالستان‌های موفق این شهرستان از طریق بخش خصوصی و فعالان عرصه صنایع چوبی آن به این امر (کشت نهال و درعین‌حال کشت گونه‌های سریع‌الرشد اصلاح‌شده) اختصاص یافته است، اذعان کرد: میزان تخصیص اعتبار به اجرای این طرح در هر استان براساس میزان استقبال زارعین از اجرای آن است.

وی با اشاره به اینکه اجرای 700 هکتار زارعت چوب تنها مختص سال 99 بود، خاطرنشان کرد: برای سال آتی استان همدان چیزی حدود یک‌هزار هکتار پیش‌بینی شده است.

مع‌الوصف؛ آمار ارائه‌شده از سهم پیش‌بینی‌شده برای اجرای طرح زارعت چوب استان همدان یعنی 700 هکتار و تحقق 550 هکتاری از این میزان، بیانگر عملکرد مناسب و تلاش بی‌وقفه اداره کل حفاظت از منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوده و انتظار می‌رود تا پایان سال مابقی تعهد نیز محقق شود، زیرا تحقق این مهم درواقع نجات‌بخش صنایع وابسته به چوب استان در شهرستان‌های تویسرکان، ملایر، رزن و نهاوند خواهد بود. پس انتظار می‌رود این مهم همچنان با جدیت و همت بیشتر همچون گذشته در دستور کار آتی دستگاه‌های متولی قرار گیرد.

  لینک
http://sepehrepayam.ir/sl/247